Stichting Iraakse Cultuur & Maatschappij Parkstad المو سسة الثقافیة والا جتماعیة العراقیة باركستا د. Jaarverslag 2015

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Stichting Iraakse Cultuur & Maatschappij Parkstad المو سسة الثقافیة والا جتماعیة العراقیة باركستا د. Jaarverslag 2015"

Transcriptie

1 Stichting Iraakse Cultuur & Maatschappij Parkstad المو سسة الثقافیة والا جتماعیة العراقیة باركستا د vlag van Irak vlag van Nederland Jaarverslag 2015 Adres Stichting ICMP Kruisstraat 103, 6411 BS Heerlen Tel Mob

2 Beste lezer, Ik heb met veel plezier gewerkt aan het maken van deze brochure. Deze brochure is een serie brochures van de Stichting ICMP met nuttige informatie. Deze brochure met illustraties geeft u ook veel informatie over cultuur, activiteiten, en onze stichting. Het lijkt de laatste tijd niet zo goed te gaan met de multiculturele samenleving. De standpunten in de politiek verharden en steeds vaker lijken er problemen te ontstaan tussen de verschillende culturele groepen in de Nederlandse samenleving. En de positieve kanten van de multiculturele samenleving zijn nauwelijks meer onderwerp van gesprek. Stg. ICMP levert een bijdrage aan het vormgeven van burgerparticipatie en bevorderen van de multiculturele samenleving in Parkstad. Om burgers en maatschappelijke organisaties in de toekomst te betrekken bij het beleid wordt een agenda ingesteld. Heel veel succes met lezen. Deze brochure is tot stand gekomen met steun van stichting Alcander in Heerlen. Heerlen, 14 juni 2016 Fadhel Al Hassouni Voorzitter Stichting ICMP

3 Inhoud Inleiding 3 Historie 4 Het bestuur 5 Activiteiten 6 Herkomstland 7 Conclusie 8

4 Inleiding In 2005 was de stichting Iraakse Cultuur & Maatschappij Parkstad opgericht door een groep Iraakse immigranten met het doel hulp te bieden aan de allochtonen en de vluchtelingen voornamelijk vluchtelingen uit Irak. De stichting ondersteunt de allochtonen bij het oplossen van en/of bij het omgaan met hun problemen. Wekelijks kunnen de klanten bij het kantoor terecht indien ze problemen of vragen hebben. Tot nu toe heeft de stichting meer dan 60 klanten en het aantal klanten blijft stijgen. De klanten wonen en werken in Parkstad, ze komen uit verschillende landen voornamelijk uit Irak. De meeste zijn nog bezig met inburgeringcursus. Ze hebben taal achterstand en hulp nodig bij het regelen van onder andere hun administratie of diverse zaken.

5 Het bestuur Het bestuur bestaat uit vijf personen: Fdahel Al Hassouni Voorzitter en Penningmeester ( Fadhel is geboren op Hij is Chemicus. HBO Chemisch ingenieur Universiteit diploma behaalt in juni 1975 aan het Science college in de Universiteit van Basrah Bachelor of Science. Met zijn kennis en ervaring in het onderwijs en werkomgeving is hij van groot belang voor de organisatie. Hij houdt zich graag actief met kwesties die te maken hebben met zijn achterban en wil ze graag ondersteunen. Naast zijn werk en de activiteit houdt hij zich bezig met maatschappelijke kwesties. Abdul Razak Khafaji Secretaris Abdul Razak is geboren op Hij is leraar Engels en inspecteur in de Engels taal. Diploma behaalt in 1975 aan het Literatuur college in de Universiteit van Al Mustansera in Bagdad ( Bachelor of Literatuur ). Goede beheersing van de Engelse en Arabische taal zowel mondeling als schriftelijk.

6 Suhad Hussein Chead Hamdawi Gania Yousif Obaid Bestuurslid Suhad is geboren op Zij is medewerkster van Ministerie van planning en ontwikkelingssamenwerking in Irak. MBO diploma behaalt in Irak in 1991 Bestuurslid Gania is geboren op Zij is ondernemer in Irak.MAVO diploma behaalt in Irak in Kapper diploma behaalt in Bagdad. Batoel Hassoen Shaghith Bestuurslid Batoel is geboren op Zij is leerkracht van een basisschool in Irak

7 Historie Op 2005 is de stichting opgericht door groep immigranten uit Irak. De stichting draagt de naam: Stichting Iraakse Cultuur & Maatschappij Parkstad (Stichting ICMP). Het bestuur bestaat uit vier leden. De stichting biedt hulp voornamelijk aan de allochtonen die nog niet zelfstandig aan de samenleving kunnen deelnemen. Doelstellingen De stichting is opgericht met het doel: Het bevorderen van de onderlinge betrekkingen tussen de Nederlandse en Irakese bevolking, door middel van het organiseren van diverse activiteiten. Het verrichten van alle verdere handelingen, die met het vorenstaande in de ruimste zin verband houden of daartoe bevorderlijk kunnen zijn. Ondersteun de Irakezen bij de integratie en emancipatie in de Nederlandse maatschappij. Vergroten van het bewustzijn van de achterban met betrekking tot studie, werk en actieve deelname binnen de Nederlandse maatschappij. Stimuleren de mensen om actief deel te nemen aan de maatschappij om de belangen van mensen en de maatschappij te bevorderen. Het signaleren van knelpunten en problemen van de achterban en het adviseren en meewerken aan oplossingen voor deze knelpunten en problemen. Het bemiddelen tussen de Irakezen en Nederlandse instanties. Het vieren en herdenken van culturele en traditionele aangelegenheden.

8 Activiteiten Spreekuren Wekelijks kunnen de klanten afspraak maken voor een spreekuur op het kantoor van Alcander. Er zijn vier vrijwilligers steunen de stichting tijdens het spreekuren. Tijdens het spreekuur helpt de stichting de klanten met het afhandelen van diverse zaken zoals: Betalingsregeling aanvragen. Sociale zekerheid in de verhouding Nederland. Werk in Nederland. Onderwijs in Nederland. Recht op uitkering, bijzonder bijstand, minimabeleid. Recht op toeslagen en aanvraag van toeslagen zoals huurtoeslag, zorgtoeslag, Kindgebonden budget, alleenstaande ouderkorting. Formulieren invullen van bijvoorbeeld kwijtschelding gemeentelijke belasting en waterschapsheffingen. Uw administratie op orde te brengen. Inburgering. Vreemdelingen zaken zoals recht op verblijf in Nederland, Asiel zaken, huisvestiging, gezinshereniging. Verzekeringen in Nederland zoals Ziektekostenverzekering, WA verzekering, woonverzekering, begrafenisverzekering.

9 *Informatieavond Jaarlijks organiseert de stichting informatieavonden om de klanten te informeren over de scholing voor kinderen, het vinden van een baan enz. De informatie wordt zowel in het Nederlands als in het Arabisch gegeven. Deze informatieavonden dient de allochtonen te helpen bij integratie en emancipatie in de Nederlandse samenleving. De informatieavond vindt plaats op Buurtcentrum MSP ( The Break ) in Heerlen en andere locaties. Presentatie over Irak bij Stichting Humanitas in Maastricht ISD Kompas heeft in samenwerking met SICMP uit Heerlen een aantal voorlichtingsbijeenkomsten georganiseerd speciaal voor statushouders. In deze voorlichtingsbijeenkomsten krijgt statushouders informatie over school in Nederland, DUO, inburgering, werken en de participatiewet.

10 *Busreis naar Brussel Jaarlijks organiseert de stichting twee busreizen naar Brussel. Het is de gelegenheid voor zowel autochtonen als allochtonen in contact te komen met elkaar. Iedereen mag meegaan tegen betaling van een kleine bijdrage. Daar kan men de hele dag winkelen in het centrum of de grote markt in Brussel. Stg. ICMP levert een bijdrage aan het vormgeven van burgerparticipatie en bevorderen van de multiculturele samenleving in Parkstad.

11 Andere activiteiten *Arabische les voor kinderen en volwassenen * Kerst en nieuw jaar, Iftar maaltijd, vrouwen activiteiten In deze activiteiten komen mensen aan het woord die bruggen bouwen tussen mensen met verschillende achtergronden, uit verschillende wijken, culturen, tradities en religies.

12 Herkomstland Meer dan 50% van de klanten komt uit Irak, de rest komt groot deel uit Afrika. De meeste hebben nog geen Nederlandse nationaliteit en zijn bezig met inburgeringscursus. In 2015 heeft stichting meer dan 133 klanten geholpen. Deze klanten wonen in de omgeving Parkstad voornamelijk in Heerlen. Er zijn ook klanten die buiten Parkstad wonen, gekomen om hulp te vragen. Hieronder is het overzicht te vinden van het aantal klanten per regio: De klanten wonen in Parkstad voornamelijk Heerlen en Hoensbroek. Plaats Aantal klanten Heerlen 94 Hoensbroek 9 Landgraaf 8 Kerkrade 4 Simpelveld 5 Overig 13 Totaal 133

13 Gemiddeld komt de klant 4.5 keer per jaar op het spreekuur om hulp te vragen voor diverse zaken voornamelijk het invullen van het formulier en posten uitleggen. Sommige klanten kwamen een keer om hulp te vragen maar de meeste klanten kwamen meerdere keer op het spreekuur. Hier onder is het aantal keer op spreekuur per regio: Plaats Aantal keer Heerlen 376 Hoensbroek 46 Landgraaf 17 Kerkrade 26 Simpelveld 14 Overig 25 Totaal 504

14 De tijd aan de klant besteed, varieert tussen 30 minuten tot 60 minuten en de gemiddeld is 6 uren per klant. Hieronder is het overzicht van het percentage van totale tijd per regio te vinden: Plaats Tijd in minuut Heerlen Hoensbroek 2760 Landgraaf 1560 Kerkrade 4500 Simpelveld 840 Overig 870 Totaal Elk jaar komen steeds meer klanten naar stichting ICMP. In 2015 kwamen 31 nieuwe klanten op spreekuur en stichting ICMP is actief bezig om de klanten hulp te bieden.

15 Conclusie Door de inzet van het bestuur en de vrijwilligers heeft de stichting ICMP tot nu toe verschillende klanten in regio Parkstad hulp aangeboden. De naam van de stichting is steeds meer bekend bij de allochtonen voornamelijk de Irakezen. Met behulp van de stichting ICMP kennen klanten steeds meer wet en regelgeving in Nederland. Hierdoor kunnen ze beter aan de samenleving deelnemen. Hierdoor blijft het aantal klanten stijgen. Diversiteit behelst alle mogelijke verschillen die kunnen bestaan tussen mensen die in onze maatschappij samenleven. Mensen zijn lid van verschillende sociale groepen en categorieën. Ze nemen deel aan activiteiten van verschillende groepen.

16 یابلادي... باسمك العذ ب أغني للحیاة باسمك ألا بھى توضا ت وصلیت الصلاة كتبت الشاعرة عاطفة للوطن یابلادي یاسمك اشعلت قندیلي وامطرت لعینیك الزكاة أنت أنت الحب یااعذ ب كل الكلمات.ا

17 Informatie en Contact 1- De afkorting van de stichting naam is (SICMP) 2- Het symbool van de stichting is : 3- De kleuren van de stichting symbool zijn dezelfde van de Irakese vlag (Rood, Zwart, Wit en Groen). 4- Registratienummer van koophandel is: IBAN: NL88INGB Cargo boat on Tigris 1930 Transportion in Iraq Adres Stichting Iraakse Cultuur & Maatschappij Parkstad (Stichting ICMP) Kruisstraat 103, 6411 BS Heerlen Tel Mob Contact persoon :Fadhel Al Hassouni fad_alhassf@hotmail.com

18 Stichting Iraakse Cultuur & Maatschappij Parkstad ( SICMP) المو سسة الثقافیة والا جتماعیة العراقیة باركستا د

Stichting Iraakse Cultuur & Maatschappij Parkstad المؤسسة الثقافية واألجتماعية العراقية باركستا د. Jaarverslag 2014. Adres

Stichting Iraakse Cultuur & Maatschappij Parkstad المؤسسة الثقافية واألجتماعية العراقية باركستا د. Jaarverslag 2014. Adres Stichting Iraakse Cultuur & Maatschappij Parkstad المؤسسة الثقافية واألجتماعية العراقية باركستا د Jaarverslag 2014 vlag van Nederland vlag van Irak Adres Stichting ICMP Kruisstraat 103, 6411 BS Heerlen

Nadere informatie

Stichting Iraakse Cultuur & Maatschappij Parkstad

Stichting Iraakse Cultuur & Maatschappij Parkstad Stichting Iraakse Cultuur & Maatschappij Parkstad vlag van Nederland vlag van Irak Adres Stichting ICMP Kruisstraat 103, 6411 BS Heerlen Tel.045-5602525 Mob.0633929276 Email.sicmp2006@yahoo.com Beste lezer,

Nadere informatie

Ervaringen van een taalcoach en zijn cliënt. Probus Heerlen 1 Khaldoun Salim en Wiel Regtop

Ervaringen van een taalcoach en zijn cliënt. Probus Heerlen 1 Khaldoun Salim en Wiel Regtop Ervaringen van een taalcoach en zijn cliënt. Presentatie 20/1/16 Hoe is het zo gekomen? Enige ervaringen. Interview De Drie Ringen, 19/1/2015 Het wil een onafhankelijke en breed samengestelde organisatie

Nadere informatie

Enkele reis Europa Enkele reis Europa.indd 3 Enkele reis Europa.indd : :19

Enkele reis Europa Enkele reis Europa.indd 3 Enkele reis Europa.indd : :19 Enkele reis Europa Ali (27 jaar): In Irak zou niet meer Naam: Ali Leeftijd: 27 jaar Komt uit: Irak Woont in België: 3,5 jaar Ik ben kunstenaar. Ik maak kalligrafieën. Dat zijn teksten met mooi versierde

Nadere informatie

Inburgeren; om te beginnen

Inburgeren; om te beginnen DD-NR Regelingen en voorzieningen CODE 10.2.4.81 vervallen: het gelijknamige bericht, datumnr 0804-427 Inburgeren; om te beginnen brochure bronnen brochure DUO, Servicecentrum Inburgering, uitgave januari

Nadere informatie

INTEGRATIE STATUSHOUDERS GEMEENTE STEENBERGEN

INTEGRATIE STATUSHOUDERS GEMEENTE STEENBERGEN INTEGRATIE STATUSHOUDERS GEMEENTE STEENBERGEN November 2016 VluchtelingenWerk Zuid-Nederland Locatie Steenbergen Kromme Elleboog 9 4651 BG Steenbergen steenbergen@vluchtelingenwerk.nl www.vluchtelingenwerk.nl/zuid

Nadere informatie

Beleidsplan Stichting Dutch Integration Group

Beleidsplan Stichting Dutch Integration Group Versie februari 2017 Vooraf Voor u ligt het beleidsplan van Stichting Dutch Integration Group (DIG). Het plan omvat een overzicht van de doelstellingen, activiteiten en geeft inzicht in de werving en het

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Ondersteuning en Ontwikkeling voor Ghanezen door Ghanezen en Nederlanders

Inhoudsopgave. Ondersteuning en Ontwikkeling voor Ghanezen door Ghanezen en Nederlanders Inhoudsopgave 1. Doelstellingen van de stichting... 3 2. Uitvoering doelstelling en werkzaamheden... 3 3. Inkomsten en uitgaven... 4 4. Beheer financiën... 4 2 1. Doelstellingen van de stichting De stichting

Nadere informatie

AANMELDINGSFORMULIER INKOMEN/FINANCIELE VERPLICHTINGEN

AANMELDINGSFORMULIER INKOMEN/FINANCIELE VERPLICHTINGEN 1 Datum aanmelding Naam aanvrager :... Geb. datum BSN (= sofinummer) Rekeningnummer E-mail adres Werkgever Adres Postcode/plaats Telefoonnummer Uitkeringsinstantie Soort uitkering Adres Postcode/plaats

Nadere informatie

Vluchtelingenwerk, van Welkom tot (vrijwilligers)werk

Vluchtelingenwerk, van Welkom tot (vrijwilligers)werk Vluchtelingenwerk, van Welkom tot (vrijwilligers)werk Programma 1. Welkom 2. Voorstellen 3. Informatie over vluchtelingenwerk 4. Geen tijd te verliezen 5. Inburgeren 6. (Vrijwilligers)Werk is integreren

Nadere informatie

Surplus Welzijn Drimmelen

Surplus Welzijn Drimmelen Gemeente Drimmelen Surplus Welzijn Drimmelen Geld & Recht: Sociaal Raadsliedenwerk Budgetcoaching Schuldhulpverlening Cursus Uitkomen met je Inkomen Notities Ontmoeting en ondersteuning Een prettige samenleving

Nadere informatie

Jaarverslag 2015 VluchtelingenWerk WOBB, Locatie Sint-Michielsgestel

Jaarverslag 2015 VluchtelingenWerk WOBB, Locatie Sint-Michielsgestel Introductie In de gemeente Sint-Michielsgestel werkt een zeer enthousiaste groep vrijwilligers onder leiding van de coördinator. Het dagelijks werk is het ondersteunen van vluchtelingen die nieuw in de

Nadere informatie

Het College van Burgemeester en Wethouders Gemeente Kaag en Braassem, Westeinde 1, 2371 AS Roelofarendsveen.

Het College van Burgemeester en Wethouders Gemeente Kaag en Braassem, Westeinde 1, 2371 AS Roelofarendsveen. Adviesraad Sociaal Domein Gemeente Kaag en Braassem DE LOGISCHE OPVOLGER VAN DE WMO-ADVIESRAAD Secretariaat: de heer D.L.Klerkx Gruttohof 24, 2371 NR Roelofarendsveen Tel.06-83114156 Emailadres: wmoraadkaag.braassem@yahoo.com

Nadere informatie

Checklist Poortwachter

Checklist Poortwachter Checklist Poortwachter 1. NAW gegevens Naam + roepnaam BSN Gemeente Opsterland Meldingsdatum Leeftijd Naam poortwachter Datum poort Korte omschrijving reden aanvraag Heb je een geldig ID bewijs? Let op:

Nadere informatie

PARTICIPATIE NAAR ACHTERGRONDKENMERKEN 19 JAAR EN OUDER

PARTICIPATIE NAAR ACHTERGRONDKENMERKEN 19 JAAR EN OUDER PARTICIPATIE NAAR ACHTERGRONDKENMERKEN 19 JAAR EN OUDER % Nederland 30 Hollands Midden 31 Man 31 vrouw 31 Burgerlijke staat gehuwd 32 nooit gehuwd geweest 30 gescheiden, gescheiden levend 28 weduwe/weduwnaar

Nadere informatie

demografische en sociale impact van migratie in Eeklo burgemeester Koen Loete eeklo stad van inwoners

demografische en sociale impact van migratie in Eeklo burgemeester Koen Loete eeklo stad van inwoners demografische en sociale impact van migratie in Eeklo burgemeester Koen Loete eeklo stad van 20.546 inwoners 1 Demografische impact van migratie in Eeklo evolutie aantal inwoners - evolutie aantal vreemdelingen

Nadere informatie

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE > Retouradres Postbus 90801 2509 LV Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE 2513AA22XA Postbus 90801 2509 LV Den Haag Parnassusplein 5 T 070 333

Nadere informatie

> OFFERTE Van huisvesting tot zelfstandigheid Maatschappelijke begeleiding statushouders

> OFFERTE Van huisvesting tot zelfstandigheid Maatschappelijke begeleiding statushouders Van huisvesting tot zelfstandigheid Maatschappelijke begeleiding statushouders Offerte voor de gemeente Waalwijk Periode 1 juli 2013 t/m 31 december 2013 Baanbrekers 31 januari 2013 > INLEIDING De gemeente

Nadere informatie

Stichting Steunfonds VluchtelingenWerk Twenterand (SSVT)

Stichting Steunfonds VluchtelingenWerk Twenterand (SSVT) Jaarverslag 2016 Stichting Steunfonds VluchtelingenWerk Twenterand (SSVT) Inhoudsopgave 1. Voorwoord 2. Beleid binnen SSVT - doelstelling - voorwaarden met betrekking tot steunverlening - de aanvraagprocedure

Nadere informatie

VluchtelingenWerk WOBB Jaarverslag 2013 Locatie Geertruidenberg. Locatie Geertruidenberg

VluchtelingenWerk WOBB Jaarverslag 2013 Locatie Geertruidenberg. Locatie Geertruidenberg VluchtelingenWerk WOBB 1 VLUCHTELINGENWERK WOBB- LOCATIE GEERTRUIDENBERG Het Vluchtelingenwerk in de kernen Raamsdonksveer en Geertruidenberg is ontstaan doordat betrokken burgers zich wilden inzetten

Nadere informatie

Minimaregelingen 2019

Minimaregelingen 2019 Minimaregelingen 2019 Als u een laag inkomen heeft, blijft er vaak weinig geld over voor leuke dingen zoals een schoolreisje, lidmaatschap van een (sport)club of theater bezoek. De gemeente vindt het belangrijk

Nadere informatie

GEMEENTEBLAD. Beleidsregels reiskosten- en fietsvergoeding voor statushouders

GEMEENTEBLAD. Beleidsregels reiskosten- en fietsvergoeding voor statushouders Het college van gemeente Houten gelet op artikel 35 lid 1 van de Participatiewet; B E S L U I T de volgende beleidsregels vast te stellen: Beleidsregels reiskosten- en fietsvergoeding voor statushouders

Nadere informatie

Profiel van de asielzoekers in opvang op 31 december 2015

Profiel van de asielzoekers in opvang op 31 december 2015 Monitoring asielinstroom Profiel van de asielzoekers in opvang op 31 december 2015 Nota in het kader van de coördinatieopdracht monitoring asielinstroom van het Agentschap Integratie en Inburgering Publicatiedatum:

Nadere informatie

De Papierwinkel Steenwijkerland

De Papierwinkel Steenwijkerland De Papierwinkel Hulp nodig bij het invullen van papieren? De Papierwinkel Steenwijkerland In de gemeente Steenwijkerland zijn diverse organisaties actief die kostenloze ondersteuning bieden aan burgers

Nadere informatie

Minimaregelingen 2019

Minimaregelingen 2019 Minimaregelingen 2019 Als u een laag inkomen heeft, blijft er vaak weinig geld over voor leuke dingen zoals een schoolreisje, lidmaatschap van een (sport)club of theater bezoek. De gemeente vindt het belangrijk

Nadere informatie

Financiële regelingen voor minima in Harderwijk

Financiële regelingen voor minima in Harderwijk Financiële regelingen voor minima in Harderwijk Heeft u langere tijd een laag inkomen? Dan komt u zeer waarschijnlijk in aanmerking voor financiële regelingen. Deze regelingen horen bij het minimabeleid

Nadere informatie

Monitoring asiel: profiel asielzoekers in het opvangnetwerk van Fedasil op 31 maart 2016

Monitoring asiel: profiel asielzoekers in het opvangnetwerk van Fedasil op 31 maart 2016 Monitoring asiel: profiel asielzoekers in het opvangnetwerk van Fedasil op 31 maart 2016 Nota in het kader van de coördinatieopdracht monitoring asielinstroom van het Agentschap Integratie en Inburgering

Nadere informatie

Samenvatting Maatschappijleer Multiculturele samenleving

Samenvatting Maatschappijleer Multiculturele samenleving Samenvatting Maatschappijleer Multiculturele samenleving Samenvatting door een scholier 1974 woorden 7 juni 2005 5,9 156 keer beoordeeld Vak Maatschappijleer H5: Nederland, een multiculturele samenleving

Nadere informatie

Basisgegevensformulier bijzondere bijstand

Basisgegevensformulier bijzondere bijstand Basisgegevensformulier bijzondere bijstand Waarom dit formulier U heeft bijzondere bijstand aangevraagd of er moet een voortzetting van uw bijzondere bijstand beoordeeld worden. Daarom hebben wij een aantal

Nadere informatie

Waar heeft u recht op?

Waar heeft u recht op? KLIËNTEN RAAD ALMELO Waar heeft u recht op? Minimawijzer 2016 uitgave 1 januari 2016 Kliënten Raad Almelo Grotestraat Zuid 174 7607 CZ Almelo www.klientenraadalmelo.nl info@almelosociaal.nl 0546-45 69

Nadere informatie

notitie elfredzaamheid statushouders statushouders otitie: De weg naar financiële zelfredzaamheid tatushouders Rode draden notitie: De weg naar

notitie elfredzaamheid statushouders statushouders otitie: De weg naar financiële zelfredzaamheid tatushouders Rode draden notitie: De weg naar ode d notitie De weg naar nanciële financiële Rode raden n elfredzaamheid statushouders statushouders Rode draden Rode draden Rode draden notitie De weg naar financiële zelfredzaamheid statushouders Gemeenten

Nadere informatie

Kenningsmakingsdag SV-CIBO 20 december 2014. Jaarplan 2015. Vluchtelingen en nieuwkomers de weg wijzen in de Belgische samenleving

Kenningsmakingsdag SV-CIBO 20 december 2014. Jaarplan 2015. Vluchtelingen en nieuwkomers de weg wijzen in de Belgische samenleving Jaarplan 2015 Vluchtelingen en nieuwkomers de weg wijzen in de Belgische samenleving Inhoudsopgave Inleiding Wie? Wat? Waarom? Programma 2015 Welke activiteiten plannen we volgend jaar? Sport en cultuur

Nadere informatie

BOL OPLEIDINGEN MAATSCHAPPELIJKE ZORG AVENTUS APELDOORN / DEVENTER / ZUTPHEN STUDIEWIJZER

BOL OPLEIDINGEN MAATSCHAPPELIJKE ZORG AVENTUS APELDOORN / DEVENTER / ZUTPHEN STUDIEWIJZER BOL OPLEIDINGEN MAATSCHAPPELIJKE ZORG AVENTUS APELDOORN / DEVENTER / ZUTPHEN STUDIEWIJZER BOL BURGERSCHAP SOCIAAL-MAATSCHAPPELIJKE DIMENSIE basisfase Cohort 2018-2021 kwartiel 4 DOELSTELLINGEN: Aan het

Nadere informatie

Koopkrachtberekeningen voor 2015 Uitgewerkte voorbeelden januari 2015

Koopkrachtberekeningen voor 2015 Uitgewerkte voorbeelden januari 2015 Koopkrachtberekeningen voor 2015 Uitgewerkte voorbeelden januari 2015 In januari 2015 berekent het Nibud de koopkrachteffecten voor 100 verschillende huishoudens. Hier staan van 5 van deze huishoudens

Nadere informatie

Inhoudelijk jaarverslag 2013

Inhoudelijk jaarverslag 2013 Inhoudelijk jaarverslag 2013 Datum: maart 2014 Naam: Stichting Regenboog Zaandam Adres: Sparrestraat 68 A Postcode en plaats: 1505 AM Zaandam Kvk Nummer: 34389380 1 INHOUDSOPGAVE Inhoud Inleiding... 3

Nadere informatie

Wat moet ik regelen? (informatie voor vergunninghouders)

Wat moet ik regelen? (informatie voor vergunninghouders) Wat moet ik regelen? (informatie voor vergunninghouders) Dit document is afkomstig van https://www.coa.nl/mycoa/mycoa/, zie https://www.coa.nl/mycoa/hy/printpdf/infosheetprint/1540 Wat moet ik regelen?

Nadere informatie

Korte historie. Stichting Al-Raza (betekent de tevredenheid) is op 31 december 1999 opgericht.

Korte historie. Stichting Al-Raza (betekent de tevredenheid) is op 31 december 1999 opgericht. Beleidsplan Beleidsplan 2014-2018 Stichting Almeerse Moslims AL-RAZA/Moskee AL-RAZA Adres: Edvard Munchweg 2, 1328 MA Almere Tel: 06-51476180 Korte historie Stichting Al-Raza (betekent de tevredenheid)

Nadere informatie

Koopkrachtberekeningen voor 2014 Uitgewerkte voorbeelden Prinsjesdag 2013

Koopkrachtberekeningen voor 2014 Uitgewerkte voorbeelden Prinsjesdag 2013 Koopkrachtberekeningen voor 2014 Uitgewerkte voorbeelden Prinsjesdag 2013 Op Prinsjesdag 2013 berekent het Nibud de koopkrachteffecten voor 100 verschillende huishoudens. Hier staan van 5 van deze huishoudens

Nadere informatie

Algemene informatie MEE Friesland

Algemene informatie MEE Friesland Algemene informatie MEE Friesland Ondersteuning bij leven met een beperking Wie is MEE Friesland? MEE is een unieke organisatie waar mensen met een beperking en hun omgeving met vragen terecht kunnen

Nadere informatie

Koopkrachtberekeningen

Koopkrachtberekeningen Koopkrachtberekeningen 2018-2019 Uitgewerkte voorbeelden Januari 2019 Het Nibud heeft de koopkrachteffecten voor 100 verschillende voorbeeldhuishoudens berekend. Hier staan van acht Overzicht % verandering

Nadere informatie

- Voor Wie? - Inschrijven en deelnemerskaart. - Ontstaan, kracht en missie. - De mensen van Nisa for Nisa. - Stage lopen. - Financiën - ANBI

- Voor Wie? - Inschrijven en deelnemerskaart. - Ontstaan, kracht en missie. - De mensen van Nisa for Nisa. - Stage lopen. - Financiën - ANBI 1. - Voor Wie? - Inschrijven en deelnemerskaart - Ontstaan, kracht en missie - De mensen van Nisa for Nisa - Stage lopen - Financiën - ANBI De Vertaling : لمن التسج ل وبطالة االشتران النشاة الموة و المهمة

Nadere informatie

VluchtelingenWerk WOBB Jaarverslag 2014 Locatie Schijndel. Locatie Schijndel

VluchtelingenWerk WOBB Jaarverslag 2014 Locatie Schijndel. Locatie Schijndel 1 Introductie In Schijndel werkt een zeer enthousiaste groep vrijwilligers onder leiding van de coördinator. Het dagelijks werk is het ondersteunen van vluchtelingen die nieuw in de gemeente komen wonen.

Nadere informatie

milieuvoorlichting voor en door bewoners van multiculturele wijken

milieuvoorlichting voor en door bewoners van multiculturele wijken milieuvoorlichting voor en door bewoners van multiculturele wijken Voor informatie en bestellen van de folder over het project Leve Leven!: Projectbureau Aarde-werk Hugo de Grootstraat 8 2518 ED Den Haag

Nadere informatie

Nieuwsbrief. Wist u dat? September/oktober Editie 28. Stichting Perpectief. VluchtelingenWerk Oost Nederland/ Locatie Beuningen

Nieuwsbrief. Wist u dat? September/oktober Editie 28. Stichting Perpectief. VluchtelingenWerk Oost Nederland/ Locatie Beuningen Nieuwsbrief Stichting Perpectief September/oktober Editie 28 VluchtelingenWerk Oost Nederland/ Locatie Beuningen Wist u dat? Deze maand hebben we een bezoek gebracht aan Stichting VluchtelingenWerk Oost

Nadere informatie

Informatie over minimaregelingen

Informatie over minimaregelingen Informatie over minimaregelingen 2017 DEZE FOLDER IS VOOR U Heeft u een laag inkomen en weinig vermogen? Dan is de kans groot dat het voor u soms moeilijk is om rond te komen. Een groot deel van het inkomen

Nadere informatie

AMBULANTE HULP ZORG AAN HUIS. Hoe kan ik het beste omgaan met mijn partner of kind. Hoe vind ik mijn weg in de. Nederlandse samenleving

AMBULANTE HULP ZORG AAN HUIS. Hoe kan ik het beste omgaan met mijn partner of kind. Hoe vind ik mijn weg in de. Nederlandse samenleving ZORG AAN HUIS AMBULANTE HULP Hoe kan ik het beste omgaan met mijn partner of kind Hoe vind ik mijn weg in de Nederlandse samenleving Hoe stimuleer ik mijn kind Intensieve gezinsbehandeling Ambulante hulp

Nadere informatie

SOCIAAL CULTUREEL CENTRUM ISKENDER PASA. Insulindestraat bk Rotterdam. Tel : Kvk : Fiscaal nummer :

SOCIAAL CULTUREEL CENTRUM ISKENDER PASA. Insulindestraat bk Rotterdam. Tel : Kvk : Fiscaal nummer : SOCIAAL CULTUREEL CENTRUM ISKENDER PASA Insulindestraat 236 3037 bk Rotterdam Tel : 010-467 57 98 Kvk : 24289159 Fiscaal nummer : 807763597 Organisatie Sociaal Cultureel Centrum Iskender Pasa werd in 1980

Nadere informatie

INFORMATIE TOOLKIT VOOR VRIJWILLIGERS

INFORMATIE TOOLKIT VOOR VRIJWILLIGERS INFORMATIE TOOLKIT VOOR VRIJWILLIGERS 2017 1 Inhoudsopgave Wat is vrijwilligerswerk? 3 Rechten en plichten wet- en regelgeving 3 Vrijwilligersvergoeding 4 Deskundigheidsbevordering 4 Verzekeringen 5 Verklaring

Nadere informatie

Informatieblad. Ondersteuning bij een laag inkomen

Informatieblad. Ondersteuning bij een laag inkomen Informatieblad Ondersteuning bij een laag inkomen November 2016 Inhoud 1. Heeft u een laag inkomen? 3 2. Bijzondere bijstand 5 3. Bijdrageregeling Sociale Activiteiten 6 4. Collectieve verzekering ziektekosten

Nadere informatie

Beleidsplan

Beleidsplan Beleidsplan 2016-2019 Stichting Akyazili Nederland Dit document maakt inzichtelijk welke plannen het bestuur heeft gemaakt naar aanleiding van haar toekomst. Het bestuur 3 februari 2016 Diergaardesingel

Nadere informatie

Onze hulp is noodhulp. De voedselpakketten delen we wekelijks uit, maar zijn niet genoeg voor een hele week eten. Wij vullen uw boodschappen aan.

Onze hulp is noodhulp. De voedselpakketten delen we wekelijks uit, maar zijn niet genoeg voor een hele week eten. Wij vullen uw boodschappen aan. Kan ik een voedselpakket krijgen? 1. Algemeen Bij het bepalen of u een voedselpakket krijgt is moet u dit weten: Onze hulp is noodhulp. De voedselpakketten delen we wekelijks uit, maar zijn niet genoeg

Nadere informatie

Aanvraagnummer: Vul het onderstaand formulier gemakkelijk in via Adobe Reader en mail deze naar

Aanvraagnummer: Vul het onderstaand formulier gemakkelijk in via Adobe Reader en mail deze naar Aanvraagformulier Stichting Burgerpersoneelsfonds ministerie van defensie Postbus 90701, MPC 58A, 2509 LS Den Haag SBF@MINDEF.NL Aanvraagnummer: Vul het onderstaand formulier gemakkelijk in via Adobe Reader

Nadere informatie

Jaarverslag Salland

Jaarverslag Salland Jaarverslag 2017 Salland De Brede Bibliotheek in 2017 Op 19 april 2017 opende in de Bibliotheek Raalte het Leer&Meer Plein. Het is een plek voor iedereen om te werken en te leren, voor kennismaking en

Nadere informatie

Volkskredietbank Noord-Oost Groningen. Beschermingsbewind

Volkskredietbank Noord-Oost Groningen. Beschermingsbewind Volkskredietbank Noord-Oost Groningen Beschermingsbewind Beschermingsbewind Als u niet in staat bent om zelf uw financiën te regelen, kan dit snel tot problemen leiden. Bijvoorbeeld doordat vaste lasten

Nadere informatie

U en Sleutelpersonen: Vind elkaar in zorg voor statushouders

U en Sleutelpersonen: Vind elkaar in zorg voor statushouders U en Sleutelpersonen: Vind elkaar in zorg voor statushouders Debora Wattel, GGD GHOR Nederland Marthine Bos, GGD IJsselland Teberh Belay, Sleutelpersoon Marlies Overmars, Saam Welzijn Ghassan al Hariri,

Nadere informatie

Vragen en Antwoorden. Inloopavond 21 april 2016 huisvesting vergunninghouders Yuliusgebouw

Vragen en Antwoorden. Inloopavond 21 april 2016 huisvesting vergunninghouders Yuliusgebouw Vragen en Antwoorden Inloopavond 21 april 2016 huisvesting vergunninghouders Yuliusgebouw 1. Wat is een vergunninghouder? Een vergunninghouder is iemand die een tijdelijke verblijfsvergunning (voor een

Nadere informatie

BOL OPLEIDINGEN MAATSCHAPPELIJKE ZORG AVENTUS APELDOORN / DEVENTER / ZUTPHEN STUDIEWIJZER

BOL OPLEIDINGEN MAATSCHAPPELIJKE ZORG AVENTUS APELDOORN / DEVENTER / ZUTPHEN STUDIEWIJZER BOL OPLEIDINGEN MAATSCHAPPELIJKE ZORG AVENTUS APELDOORN / DEVENTER / ZUTPHEN STUDIEWIJZER BOL BURGERSCHAP SOCIAAL-MAATSCHAPPELIJKE DIMENSIE basisfase Cohort e.v. kwartiel 4 INSTROOMVEREISTEN: Om aan deze

Nadere informatie

Samenleving 1 13. SAM

Samenleving 1 13. SAM Samenleving 1 13. SAM 13.01. Sociale zaken: Sociale Zekerheid Eindterm 13.01. De kandidaat kan het stelsel van de Sociale Zekerheid in Nederland omschrijven. 13.01.01. Kan de Werknemersverzekeringen, de

Nadere informatie

WERKGROEP STARTEN INTERKERKELIJK SAMENWERKEN BIJ EEN AZC OF IN DE WIJK

WERKGROEP STARTEN INTERKERKELIJK SAMENWERKEN BIJ EEN AZC OF IN DE WIJK WERKGROEP STARTEN INTERKERKELIJK SAMENWERKEN BIJ EEN AZC OF IN DE WIJK WERKGROEP STARTEN Hoe hulp aan vluchtelingen wordt vormgegeven verschilt per plaats. Belangrijk is dat kerken samenwerken om meer

Nadere informatie

besluit B en W Burgemeester en wethouders van L a n d g r a a f ; b e s l u i t e n :

besluit B en W Burgemeester en wethouders van L a n d g r a a f ; b e s l u i t e n : besluit B en W Behandeld door : M.P.P. van Ginneken Organisatieonderdeel : Maatschappelijke Ontwikkeling B.17.2106 Onderwerp : Uitvoeringsregels Individuele Inkomenstoeslag ISD BOL 2018 Burgemeester en

Nadere informatie

Activiteitenplan FODOK 2016

Activiteitenplan FODOK 2016 Federatie van Ouders van Dove Kinderen - met of zonder CI Postbus 354 3990 GD Houten 030-2900360 1. Algemene informatie Hoofddoelstelling Aan te vragen subsidie voor 2016 De FODOK streeft naar een situatie

Nadere informatie

STICHTING VRIENDEN VAN DE SISTERS OF NAZARETH-HAIFA BELEIDSPLAN 2011-2015

STICHTING VRIENDEN VAN DE SISTERS OF NAZARETH-HAIFA BELEIDSPLAN 2011-2015 STICHTING VRIENDEN VAN DE SISTERS OF NAZARETH-HAIFA BELEIDSPLAN 2011-2015 Algemeen Stichting Vrienden van de Sisters of Nazareth-Haifa is opgericht op 5 oktober 2011. De initiatiefnemers raakten betrokken

Nadere informatie

Rapportage januari t/m juli Bewonersadviseur IJsselveld-Oost wijst u de weg

Rapportage januari t/m juli Bewonersadviseur IJsselveld-Oost wijst u de weg Rapportage januari t/m juli 2013 Bewonersadviseur IJsselveld-Oost wijst u de weg Inleiding. In januari is de functie van bewonersadviseur overgegaan van de gemeente naar Pulse. De functie is ontstaan vanuit

Nadere informatie

Acht financiële regelingen voor minima in Nunspeet

Acht financiële regelingen voor minima in Nunspeet Acht financiële regelingen voor minima in Nunspeet Heeft u langere tijd een laag inkomen? Dan komt u zeer waarschijnlijk in aanmerking voor financiële regelingen. Deze regelingen horen bij het minimabeleid

Nadere informatie

Minimaregelingen. Landelijke regelingen; Gemeentelijke regelingen; www.rechtopminimavoorzieningen.nl

Minimaregelingen. Landelijke regelingen; Gemeentelijke regelingen; www.rechtopminimavoorzieningen.nl Minimaregelingen Landelijke regelingen; Gemeentelijke regelingen; www.rechtopminimavoorzieningen.nl Minder belasting betalen 1 Algemene Heffingskorting; Arbeidskorting; Kindgebonden budget; Inkomens afhankelijke

Nadere informatie

Persbericht. Maatschappelijke achterstand allochtonen is hardnekkig Jaarrapport Integratie EMBARGO tot dinsdag 20 septemper 2005, 15.

Persbericht. Maatschappelijke achterstand allochtonen is hardnekkig Jaarrapport Integratie EMBARGO tot dinsdag 20 septemper 2005, 15. Sociaal en Cultureel Planbureau Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum Centraal Bureau voor de Statistiek Maatschappelijke achterstand allochtonen is hardnekkig Jaarrapport Integratie 2005

Nadere informatie

Werk & inkomen. Werken met een verblijfsvergunning. Wie kan me helpen werk te vinden? Tips om zelf werk te vinden. Pagina 1 van 5. [ Werk & inkomen ]

Werk & inkomen. Werken met een verblijfsvergunning. Wie kan me helpen werk te vinden? Tips om zelf werk te vinden. Pagina 1 van 5. [ Werk & inkomen ] Werk & inkomen [ Werk & inkomen ] Veel vluchtelingen willen graag snel aan het werk. Werk is een belangrijke stap in het opbouwen van een nieuw leven in Nederland. Je voelt je nuttig en je verdient je

Nadere informatie

Vaststelling Jaarverslag Bureau Sociaal Raadslieden

Vaststelling Jaarverslag Bureau Sociaal Raadslieden Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Vaststelling Jaarverslag 2015-2016 Bureau Sociaal Raadslieden Programma Zorg & Welzijn BW-nummer Portefeuillehouder B. Frings Samenvatting Bureau Sociaal Raadslieden

Nadere informatie

Bruggenbouwers Linko ping, Zweden

Bruggenbouwers Linko ping, Zweden Bruggenbouwers Linko ping, Zweden Het Bruggenbouwers project wordt in de Zweedse stad Linköping aangeboden en is één van de succesvolle onderdelen van een groter project in die regio. Dit project is opgezet

Nadere informatie

2018 Minimaregelingen

2018 Minimaregelingen 2018 Minimaregelingen Heeft u een bijstandsuitkering of een inkomen van maximaal 110% (of 120%) van de bijstandsnorm? Dan komt u misschien in aanmerking voor extra ondersteuning. Voor sommige regelingen

Nadere informatie

Pagina 4: Strategie: Statutaire doelstelling, afwezigheid winstoogmerk en bestemming liquidatierisico

Pagina 4: Strategie: Statutaire doelstelling, afwezigheid winstoogmerk en bestemming liquidatierisico Inhoud Pagina 2: Contactgegevens, bestuur, doelstelling en beloning Pagina 3: Inleiding beleidsplan Pagina 4: Strategie: Statutaire doelstelling, afwezigheid winstoogmerk en bestemming liquidatierisico

Nadere informatie

12 Uitgenodigde vluchtelingen

12 Uitgenodigde vluchtelingen De centrale vraag in dit onderzoek luidt: wat is de maatschappelijke positie van uitgenodigde vluchtelingen en zijn er factoren aanwijsbaar die een bevorderende of belemmerende rol spelen bij het verwerven

Nadere informatie

Reglement Participatieraad Gemeente Heerenveen

Reglement Participatieraad Gemeente Heerenveen Reglement Participatieraad Gemeente Heerenveen Inleiding. Preambule De Participatieraad heeft als visie: iedere burger van de gemeente Heerenveen moet zijn of haar leven op eigen wijze kunnen inrichten

Nadere informatie

Beleidsplan Stichting Time to Help Nederland

Beleidsplan Stichting Time to Help Nederland Beleidsplan Stichting Time to Help Nederland Stichting Time to Help Nederland Hang 4 3011 GG Rotterdam info@timetohelp.nl www.timetohelp.nl Inschrijvingsnummer KVK : 55404073 RSIN/Fiscaalnummer: 851692357

Nadere informatie

Een laag inkomen? Mogelijk heeft u recht op extra geld

Een laag inkomen? Mogelijk heeft u recht op extra geld Een laag inkomen? Mogelijk heeft u recht op extra geld Stad met een hart Rondkomen van een laag of een minimuminkomen is niet makkelijk. Zeker als u een hoger inkomen gewend was. Maar maakt u wel gebruik

Nadere informatie

Regionale Werkbijeenkomst. Gezond inburgeren nieuwkomers

Regionale Werkbijeenkomst. Gezond inburgeren nieuwkomers Regionale Werkbijeenkomst Gezond inburgeren nieuwkomers Donderdag 11 mei vond de regionale werkbijeenkomst gezond inburgeren nieuwkomers plaats. Een werkbijeenkomst voor professionals in zorg, welzijn,

Nadere informatie

Informatie over minimaregelingen 2018

Informatie over minimaregelingen 2018 Informatie over minimaregelingen 2018 Deze folder is voor u Heeft u een laag inkomen en weinig vermogen? Dan is de kans groot dat het voor u soms moeilijk is om rond te komen. Een groot deel van het inkomen

Nadere informatie

Vragenformulier datum:

Vragenformulier datum: Vragenformulier datum: 25-08-2018 Vragensteller Everdien Berendsen/Chris Jansen Fractie CDA Raadsvoorstelnr Onderwerp Statushouders Beantwoording aan: Vragensteller Inleiding: in de gemeente Bronckhorst

Nadere informatie

Stichting Marokkaanse Moslims in Breda. Antiloopstraat LB Breda. Tel/Fax Kvk nr:

Stichting Marokkaanse Moslims in Breda. Antiloopstraat LB Breda. Tel/Fax Kvk nr: Stichting Marokkaanse Moslims in Breda Antiloopstraat 51 4817 LB Breda Tel/Fax +3176 514 74 96 E-mail: sij.breda@hotmail.com Kvk nr: 41105317 BELEIDSPLAN (Meerjarenplan) Stichting Marokkaanse Moslims in

Nadere informatie

Naam cliënt Voornamen M/V Postcode/woonpl Geb. datum. Gegevens partner Naam Voornamen M/V Geb. datum. nationaliteit

Naam cliënt Voornamen M/V Postcode/woonpl Geb. datum. Gegevens partner Naam Voornamen M/V Geb. datum. nationaliteit Intakeformulier Aanmelding voor : Budgetbeheer Budgetcoaching Naam cliënt Voornamen M/V Postcode/woonpl Geb. datum BSN nummer Geb. plaats Mobiel telefoon Email adres nationaliteit Paspoort/ID Geldig tot

Nadere informatie

Kan ik een voedselpakket krijgen? 1. Algemeen

Kan ik een voedselpakket krijgen? 1. Algemeen Kan ik een voedselpakket krijgen? 1. Algemeen Bij het bepalen of u een voedselpakket krijgt is moet u dit weten: Onze hulp is noodhulp. De voedselpakketten delen we wekelijks uit. Ze zijn niet genoeg voor

Nadere informatie

CIJFERS INKOMEN EN RONDKOMEN NAAR ACHTERGRONDKENMERKEN 19 JAAR EN OUDER

CIJFERS INKOMEN EN RONDKOMEN NAAR ACHTERGRONDKENMERKEN 19 JAAR EN OUDER CIJFERS INKOMEN EN RONDKOMEN NAAR ACHTERGRONDKENMERKEN 19 JAAR EN OUDER % % % % Nederland 14 18 4,8 - Hollands Midden 11 15 3,3 6 Man 9 14 3,0 7 vrouw 13 15 3,6 6 gehuwd 7 11 2,1 5 nooit gehuwd geweest

Nadere informatie

Verkiezingsprogramma

Verkiezingsprogramma Verkiezingsprogramma Op 15 maart zijn er weer verkiezingen. Iedereen mag kiezen op welke politieke partij hij of zij stemt. We kiezen dan de partijen die vier jaar lang samen bepalen wat er gebeurt. En

Nadere informatie

Plan van aanpak Participatieverklaring

Plan van aanpak Participatieverklaring Plan van aanpak Participatieverklaring Boxmeer, september 2016 Afdeling Sociale Zaken I-SZ/2016/2191 / RIS 2016-532 (Bijlage 2) 1 Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 1.1. Aanleiding 3 1.2 Uitgangspunten 3 1.3.

Nadere informatie

Beleidsplan Unie van Betrokken Ouders

Beleidsplan Unie van Betrokken Ouders Beleidsplan 2015-2020 Unie van Betrokken Ouders Plaats: Apeldoorn Datum: 18-11-2014 Inhoudsopgave INLEIDING 1 UVBO- SCHEMA 2 ORGANISATIEBESCHRIJVING 3 MISSIE 3 VISIE 3 SPEERPUNTEN 4 KRITISCHE SUCCESFACTOREN

Nadere informatie

Praktische opdracht Maatschappijleer Integratie

Praktische opdracht Maatschappijleer Integratie Praktische opdracht Maatschappijleer Integratie Praktische-opdracht door een scholier 2454 woorden 22 januari 2004 6,6 75 keer beoordeeld Vak Maatschappijleer Integratiebeleid, te streng of te soepel?

Nadere informatie

Wij ondersteunen, stimuleren en begeleiden het Vlaamse integratie- en inburgeringsbeleid

Wij ondersteunen, stimuleren en begeleiden het Vlaamse integratie- en inburgeringsbeleid Wij ondersteunen, stimuleren en begeleiden het Vlaamse integratie- en inburgeringsbeleid INBURGERINGSPROGRAMMA Trajectbegeleider: TB Nederlands als Tweede Taal: NT2 Maatschappelijke Oriëntatie: MO Toekomstplannen

Nadere informatie

Nieuwe vormen van huurdersparticipatie. Inhoud

Nieuwe vormen van huurdersparticipatie. Inhoud Nieuwe vormen van huurdersparticipatie Jaap van der Veen -Stade Advies 25 november 2015 ALV HBV Nieuwkoop Nieuwe vormen van huurdersparticipatie 1 Inhoud Huurdersparticipatie algemeen -Wat is het -Motieven

Nadere informatie

Nibud minimumvoorbeeldbegrotingen

Nibud minimumvoorbeeldbegrotingen Nibud minimumvoorbeeldbegrotingen 2017 Het Nibud stelt elk jaar begrotingen op voor huishoudens met een minimum inkomen. We gaan uit van een inkomen op het niveau van het sociaal minimum. Dit is de bijstandsuitkering.

Nadere informatie

MEMO. Lokaal. Geachte raad,

MEMO. Lokaal. Geachte raad, MEMO Aan: De gemeenteraad Van: Het college van B&W Onderwerp: Overzicht van minimaregelingen 3 november 2015 Bijlage: bijstandsnormen hoogbijstand Afschrift aan: snor Geachte raad, Op uw verzoek, gedaan

Nadere informatie

Aanmeldformulier Budgetbeheer

Aanmeldformulier Budgetbeheer Voor de aanmelding van budgetbeheer bij RJBeheer dient het inschrijfformulier zo compleet mogelijk te worden ingevuld. Alleen hierdoor kan er op de juiste manier een goede begroting tot stand komen. Persoonlijke

Nadere informatie

Standaardbeleidsplan Carelanka

Standaardbeleidsplan Carelanka Standaardbeleidsplan Carelanka Inhoud: 1. Werkzaamheden van de Goed Doel Stichting 2. Wijze werving van gelden 3. Beheer van het vermogen 4. Besteding van het vermogen Standaardbeleidsplan Carelanka 2

Nadere informatie

Unal College. Professionele zorg, aandacht voor culturele achtergrond

Unal College. Professionele zorg, aandacht voor culturele achtergrond Unal College Trainingen en werkbegeleiding aan (jong) volwassenen met een verstandelijke beperking Unal College Professionele ondersteuning en training met aandacht voor culturele achtergrond voor (jong)

Nadere informatie

Stichting Sociaal Centrum De Brug. te Leerdam. Beleidsplan

Stichting Sociaal Centrum De Brug. te Leerdam. Beleidsplan Stichting Sociaal Centrum De Brug te Leerdam Beleidsplan 01-07-2015 1 Inhoudsopgave Vooraf... 3 1) Rechtsvorm, inschrijving, contactgegevens... 4 2) Profiel van de Stichting... 4 3) De doelstelling en

Nadere informatie

Toekenningscriteria voor de aanvraag van een voedselpakket. Kan ik een voedselpakket krijgen?

Toekenningscriteria voor de aanvraag van een voedselpakket. Kan ik een voedselpakket krijgen? Toekenningscriteria voor de aanvraag van een voedselpakket Kan ik een voedselpakket krijgen? per 1 januari 2019 Kan ik een voedselpakket krijgen? 1. Algemeen Bij het bepalen of u een voedselpakket krijgt

Nadere informatie

GEOGRAFISCHE CIJFERS PARTICIPATIE 19+

GEOGRAFISCHE CIJFERS PARTICIPATIE 19+ GEOGRAFISCHE CIJFERS PARTICIPATIE 19+ % Nederland 30 Hollands Midden 31 Midden Holland 32 Zuid Holland Noord 31 Alphen aan den Rijn 29 Bodegraven-Reeuwijk 38 Gouda 30 Hillegom 29 Kaag en Braassem 37 Katwijk

Nadere informatie

Koopkrachtberekeningen Uitgewerkte voorbeelden Prinsjesdag 2017

Koopkrachtberekeningen Uitgewerkte voorbeelden Prinsjesdag 2017 Koopkrachtberekeningen 2017-2018 Uitgewerkte voorbeelden Prinsjesdag 2017 Het Nibud heeft de koopkrachteffecten voor 100 verschillende voorbeeldhuishoudens berekend op basis van de plannen die op Prinsjesdag

Nadere informatie

Jaarverslag 2015 TA RENKUM

Jaarverslag 2015 TA RENKUM 2015 Jaarverslag 2015 TA RENKUM HENNY BLIJDEVEEN VAN Jaarverslag TA Renkum 1. Inleiding Humanitas Thuisadministratie is in de gemeente Renkum ook dit verslagjaar weer actief geweest. Vanwege een wisseling

Nadere informatie

Informatie over minimaregelingen 2018

Informatie over minimaregelingen 2018 Informatie over minimaregelingen 2018 DEZE FOLDER IS VOOR U Heeft u een laag inkomen en weinig vermogen? Dan is de kans groot dat het voor u soms moeilijk is om rond te komen. Een groot deel van het inkomen

Nadere informatie